piątek, 8 listopada 2013

248. Znowu sezamowo.


Podwójnie sezamowe ciastko z pigwą.

Ale się uzależniłam od tej mąki i tahini (; Ale to przynajmniej zdrowe uzależnienie.
Powiem tylko tyle: pycha!

Podwójnie sezamowe ciastko z pigwą

45 g mąki sezamowej
100 ml maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka płynnego tahini
Słodzidło do smaku ( u mnie stewia)
Kurkumy, imbiru i anyżu na czubku noża
Szczypta soli
+ spora pigwa

Wszystkie składniki na ciasto łączę dokładnie łyżką w misce. Dodaję pokrojoną w kostkę pigwę i jeszcze raz mieszam. Może się wydawać, że ciasta jest za mało, ale w piekarniku wyrośnie. Piekę przez 30 min w 180*C.

5 komentarzy:

  1. mam pigwę i tahinę, więc może sprawię sobie takie ciastko na śniadanko<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieżę że było pycha bo i tak wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ostatnio pochłaniam niebezpieczne ilości tahini :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dziwię Ci się, bo wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sezamowe ciast(k)o, ale mi zrobiłaś ochotę! muszę kupić tahini, dawno tej pasty u mnie nie było :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.