czwartek, 7 listopada 2013

247. Wpadła gruszka.


Gruszka zapieczona w kakaowo- sezamowym cieście.


Uff, dopiero wróciłam do domu. Intensywny dzień. Bardzo. Jak i cały tydzień. Dobrze, że już weekend na horyzoncie (;
A śniadanie bardzo udane. Zupełna improwizacja ze składników gwarantujących dobry smak. Więc dzielę się (;

Gruszka w kakaowo- sezamowym cieście 
1 spora gruszka
45 g mąki sezamowej
1 jajko
60 ml mleka
1 bardzo czubata łyżeczka kakao ( dałam karob)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Kardamon na czubku noża

W miseczce umieszczam wszystkie składniki oprócz gruszki. Owoc kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne i pierwszą połówkę kroję w kostkę i dodaję do dokładnie wymieszanych składników ciasta, a drugą kroję w paski. Ciasto przelewam do formy, dekoruję pozostałą gruszką i piekę przez 30 min w 180*C.

7 komentarzy:

  1. To musi być pyszne :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. take śniadanie poproszę! mocno kakaowe, słodkie, gorące

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki intensywny kolor ! Musiało być pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dawno temu miałam coś takiego zrobić i zapomniałąm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że mocno kakaowe- uwielbiam! Muszę zaopatrzyć się w gruszki, dawno ich nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się pomysł na wykorzystanie tej mąki ! kusi mnie ten smak, i wygląda też przepysznie :)
    dziś już po szkole weekend, odpoczniemy ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Kakao i gruszka to ostatnio mój ulubiony duet :) Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.