Podwójnie sezamowe ciastko z pigwą.
Ale się uzależniłam od tej mąki i tahini (; Ale to przynajmniej zdrowe uzależnienie.
Powiem tylko tyle: pycha!
Podwójnie sezamowe ciastko z pigwą
45 g mąki sezamowej
100 ml maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka płynnego tahini
Słodzidło do smaku ( u mnie stewia)
Kurkumy, imbiru i anyżu na czubku noża
Szczypta soli
+ spora pigwa
Wszystkie składniki na ciasto łączę dokładnie łyżką w misce. Dodaję pokrojoną w kostkę pigwę i jeszcze raz mieszam. Może się wydawać, że ciasta jest za mało, ale w piekarniku wyrośnie. Piekę przez 30 min w 180*C.
mam pigwę i tahinę, więc może sprawię sobie takie ciastko na śniadanko<3
OdpowiedzUsuńWieżę że było pycha bo i tak wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio pochłaniam niebezpieczne ilości tahini :D
OdpowiedzUsuńnie dziwię Ci się, bo wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńsezamowe ciast(k)o, ale mi zrobiłaś ochotę! muszę kupić tahini, dawno tej pasty u mnie nie było :)
OdpowiedzUsuń