czwartek, 31 października 2013

242. Halloweenowo i dyniowo.


Wypiek dyniowy z ricottą, mleczkiem kokosowym i orzechami macadamia.

Dodane o horrendalnie późnej porze.
Idę szarym chodnikiem, słońce świeci, wieje wiatr. Nozdrza podrażnione, głębokie oddechy i para z ust. Chwilowy relaks. Wręcz błogostan. A potem znowu otchłań myśli i problemów.


Dyniowy wypiek z ricottą i mleczkiem kokosowym
Kawałek upieczonej dyni (ok.150g)
50 ml mleczka kokosowego
160 g ricotty
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ryżowej
Słodzidło
+ orzechy macadamia do dekoracji

W misce umieszczam wszystkie składniki oprócz orzechów i blenduję zawartość na gładką masę. Przelewam zawartość do miseczki, posypuję posiekanymi orzechami i piekę przez 30 min w 180*C, a następnie przez 10 min w 150*C.
 
 
Śniadanie jadłyśmy wszystkie razem:

MartynaTeenager, Ashtray, Blaithin, Whiness, Fantasmagorja, Mania179, Marysia, Slyvvia, Magda, Kasia, Miranda, Siaśka, Klaudia i Sylwia

5 komentarzy:

  1. Wielkie wspólne śniadanie :) Oby więcej takich okazji :)
    Świetny wypiek! :) Dyniowe są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowy z mleczkiem kokosowym? strzał w dziesiątkę, no i ricotta znakomitym dopełnieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mega ten wypiek wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ej no, głowa do góry! Optymizmu trochę więcej, dłużej proszę! ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.