Figi zapieczone z budyniem dyniowo-karmelowym pod kruszonką sezamową.
Figi zapiekane z budyniem dyniowym
pod kruszonką sezamową
na budyń:
100 ml mleka i 100 ml wody
150 g puree dyniowego
15 g mąki ziemniaczanej
bardzo kopiasta łyżka masy kajmakowej (u mnie domowa)
na kruszonkę:
25 g mąki sezamowej
5 g sezamu
15 g zimnego masła
Szczypta soli
ponadto:
2-3 figi
W garnuszku zagotowuje mleko z wodą, dodaję puree dyniowe. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w ok. 50 ml dodatkowej wody. Dokładnie mieszam i trzymam na ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaję kajmak i mieszam do rozpuszczenia.
W miseczce szybko łączę ze sobą składniki kruszonki do uzyskania małych okruszków.
Figi kroje i układam w naczyniu do zapiekania, przykrywam budyniem i posypuję kruszonką.
Piekę przez 15 min w 200*C.
Wyszło trochę rzadkie, ale za to bardzo dobre!
A teraz jadę na spotkanie z koleżankami. Kawa, śmiech i pogaduchy. Mam nadzieję, że będzie fajnie.
Chyba zaczynam się przekonywać do masła...
Miłej soboty!
Figi kroje i układam w naczyniu do zapiekania, przykrywam budyniem i posypuję kruszonką.
Piekę przez 15 min w 200*C.
Wyszło trochę rzadkie, ale za to bardzo dobre!
A teraz jadę na spotkanie z koleżankami. Kawa, śmiech i pogaduchy. Mam nadzieję, że będzie fajnie.
Chyba zaczynam się przekonywać do masła...
Miłej soboty!
Wszystko to brzmi obłędnie! *.*
OdpowiedzUsuńO, kolejna inspiracja, jakby aktualnych nie wystarczyło na spożytkowanie całego dyniowego puree :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ! ten smak budyniu zachwyca ! aż zrobiłam się głodna *-*
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu , rozluźnij się z koleżankami ;* !
Tyle pyszności na raz?!
OdpowiedzUsuńNie lubię się rozdrabniac na drobne (;
Usuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMiłego spotkania!
W tej formie dyni jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńbudyń mnie zachwyca, figi mnie zachwycają, kruszonka mnie zachwyca - to jest chyba idealne :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio zaprzyjaźniam się powoli z masłem ;) Budyń dyniowy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńA nie lubiłaś masłaxD?
OdpowiedzUsuńNo nie bardzo (;
UsuńDynia w formie budyniu? Genialnie :) Przepis zapisuję, bo takiej wersji jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTo wszystko wygląda tak smacznie :) ale mam smaczek na taki budyń :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dynię, wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńTakie spotkania zawsze się udają, więc nie wątpię, że takie było :)