sobota, 12 października 2013

228. Tydzień z dynią: w formie budyniu.


Figi zapieczone z budyniem dyniowo-karmelowym pod kruszonką sezamową.



Figi zapiekane z budyniem dyniowym
pod kruszonką sezamową

na budyń:
100 ml mleka i 100 ml wody
150 g puree dyniowego
15 g mąki ziemniaczanej
bardzo kopiasta łyżka masy kajmakowej (u mnie domowa)

na kruszonkę:
25 g mąki sezamowej
5 g sezamu
15 g zimnego masła 
Szczypta soli

ponadto:
2-3 figi

W garnuszku zagotowuje mleko z wodą, dodaję puree dyniowe. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w ok. 50 ml dodatkowej wody. Dokładnie mieszam i trzymam na ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaję kajmak i mieszam do rozpuszczenia.
W miseczce szybko łączę ze sobą składniki kruszonki do uzyskania małych okruszków.
Figi kroje i układam w naczyniu do zapiekania, przykrywam budyniem i posypuję kruszonką.
Piekę przez 15 min w 200*C.



Wyszło trochę rzadkie, ale za to bardzo dobre!
A teraz jadę na spotkanie z koleżankami. Kawa, śmiech i pogaduchy. Mam nadzieję, że będzie fajnie.
Chyba zaczynam się przekonywać do masła...
Miłej soboty!

14 komentarzy:

  1. Wszystko to brzmi obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. O, kolejna inspiracja, jakby aktualnych nie wystarczyło na spożytkowanie całego dyniowego puree :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł ! ten smak budyniu zachwyca ! aż zrobiłam się głodna *-*
    miłego weekendu , rozluźnij się z koleżankami ;* !

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis :)
    Miłego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  5. W tej formie dyni jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. budyń mnie zachwyca, figi mnie zachwycają, kruszonka mnie zachwyca - to jest chyba idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też ostatnio zaprzyjaźniam się powoli z masłem ;) Budyń dyniowy musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia w formie budyniu? Genialnie :) Przepis zapisuję, bo takiej wersji jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To wszystko wygląda tak smacznie :) ale mam smaczek na taki budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na dynię, wygląda bardzo smakowicie!
    Takie spotkania zawsze się udają, więc nie wątpię, że takie było :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.