niedziela, 13 października 2013

229. Tydzień z dynią: Francja elegancja.

 Pełnoziarnista tarta galette z karmelizowaną dynią.
 
 
Przepis inspirowany tym. Jak zwykle wyszło genialne, tylko szkoda, że tak mało...(;
 
 
Pełnoziarnista tarta galette
z karmelizowaną dynią:
 

na ciasto:
50 g mąki pełnoziarnistej
25 g mąki pszennej tortowej
25 g masła
szczypta soli
łyżeczka słodzidła
2 łyżki wody

na dynię:
kawałek dyni o wadze ok.200 g
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki wody

Składniki na ciasto zagniatam wieczorem, owijam folią i wstawiam do lodówki. Następnego dnia rano rozwałkowuję je na w miarę okrągły placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię obieram (ja użyłam odmiany hokkaido, więc nie było takiej potrzeby) i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam cukier razem z wodą. Czekam, aż płyn trochę odparuje i zmieni barwę na brązową. Zwiększam ogień i dodaję dynię. Smażę i mieszam przez ok. 3-5 min, aż dynia zbrązowieje. Wykładam zawartość patelni na środek ciasta i zwijam brzegi do środka tworząc obręcz. Można je dodatkowo posypać cukrem trzcinowym, ale ja pominęłam. Piekę przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.


To ostatni już dyniowy przepis w ramach akcji dyniowej Maria'n. Ale myślę... nie, nie! Ja to wiem! Że to nie koniec moich eksperymentów z tym warzywem(;





11 komentarzy:

  1. Teraz to ja już muszę to zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. No ba, jak coś pysznego to zawsze za mało, nie? ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to bym zjadła kawałek takiej tarty... nie! to jedno porcjowa - zjadłabym całą :D
    świetne zwieńczenie dyniowego tygodnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. No no faktycznie Francja elegancja :D Smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho na zakończenie tygodnia z dynią, wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm wygląda i brzmi przepysznie... karmelizowana dynia! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, cieszę się, że miałam taką świetną kompankę w mojej dyniowej akcji! :) ta tarta wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.