niedziela, 29 lipca 2012
11.
Udało się! Na reszcie wyszły mi pancakes! Dla mnie idealne- pulchne, cynamonowe ze świeżą brzoskwinią i w dodatku zdrowe, bo z mąki orkiszowej-razowej i bez cukru. Za mój mały tryumf chciałam podziękować Pałlinie za przepis, rady i wsparcie.
Dalej pałaszuję swoje cudeńka i oglądam Olimpiadę.
Miłego dnia!
Pancakes orkiszowe-razowe z cynamonem, brzoskwinią, syropem klonowym i masłem orzechowym.
Whole wheat-spelled pancakes with cinnamon, peach, maple syrup and penut butter.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale cudeńka <3 ! zarezerwuj jednego dla mnie ! :-) kocham brzoskwinie :-D
OdpowiedzUsuńJuż czekają;-)
UsuńI brzoskwinie są the best!
Gratuluję pierwszych udanych placków :) Z masłem orzechowym i syropem klonowym są najlepsze!
OdpowiedzUsuńDziękuję i teraz przekonałam się do syropu na dobre:-)
Usuńokej, ale za masło dzisiaj ja podziękujęxp.
OdpowiedzUsuńA czemóż to? :-)
UsuńGratulacje! :D Z brzoskwiniami musza być pyszne :))
OdpowiedzUsuńDziękuję! I były!
Usuńrzeczywiście muszą być pysze ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepsze!
UsuńProszę, chciałaś przepis na wczorajsze czekoladowe pancakesy :)
OdpowiedzUsuńSkładniki
- 1/2 szklanki pszennej mąki razowej
- 1/2 łyżeczi proszku do pieczenia
- szczyta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżka fruktozy
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka naturalnego kakao
- jajo
- 1/2 szklanki jogurtu
- łyżka oliwy z oliwek
- cukier puder do posypania
Wykonanie
1. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z solą na sztywną pianę.
2. Do naczynia z żółtkiem dodajemy fruktozę i cukier waniliowy i porządnie miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i oliwę z oliwek i miksujemy ponownie.
3. Do zmiksowanych składników dodajemy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki.
4. Ostrożenie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
5. Naczynie z przygotowaną mieszanką przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut.
6. Lekko wyrośniętą całość nakładamy delikatnie na rozgrzaną wcześniej patelnię i smażymy już bez tłuszczu na minimalnym ogniu. Przewracamy przy pomocy łopatki, po tym gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i zaobserwujemy, że pancakesy bezproblemowo odchodzą od patelni.
7. Układamy warstwowo na talerzyku i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo dziękuję i na pewno niebawem się tu pojawią;)
UsuńMuszę jutro kupić make orkiszowa razową, bo ciągle za mną chodzi. Dobra jest?
OdpowiedzUsuńO, a Ty masz jeszcze lidlowe maslo... ;/
Moim zdaniem dużo się nie różni od zwykłej pszennej, tyle że wypieki z nią są cięższe i musisz lubic otręby;)
Usuńfajne Ci wyszły, chętnie się jednym poczęstuje : >
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńsmacznie ,gratulację sukcesu , muszą być znakomite ! i te dodatki *_*
OdpowiedzUsuńByły i te dodatki to wiśenka na torcie;)
Usuńo, jakie one ładne! <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło kochana :) Cieszę się, że mogłam się przyczynić do Twojego plackowego tryumfu ;D A w ramach podziękowania czekam na zaproszenie na kolejne placuszki :D
OdpowiedzUsuńCzuj się zaproszona dożywotnio! :P
Usuńwidzisz, w końcu Ci wyszły! teraz czekam na różne wariacje smakowe:D
OdpowiedzUsuńJuż robię listę!
UsuńŚwietny pomysł,już pora użyć mojego masła orzechowego z Lidl na ten świetny przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to masło jest na prawdę świetne;)
Usuńmoje ukochane masełko <3
OdpowiedzUsuńpancakes pychotka! :D
Bardzo dziękuję:^^
Usuń