niedziela, 29 lipca 2012

11.


Udało się! Na reszcie wyszły mi pancakes! Dla mnie idealne- pulchne, cynamonowe ze świeżą brzoskwinią i w dodatku zdrowe, bo z mąki orkiszowej-razowej i bez cukru. Za mój mały tryumf chciałam podziękować Pałlinie za przepis, rady i wsparcie.
Dalej pałaszuję swoje cudeńka i oglądam Olimpiadę.
Miłego dnia!

Pancakes orkiszowe-razowe z cynamonem, brzoskwinią, syropem klonowym i masłem orzechowym.
Whole wheat-spelled pancakes with cinnamon, peach, maple syrup and penut butter.


27 komentarzy:

  1. ale cudeńka <3 ! zarezerwuj jednego dla mnie ! :-) kocham brzoskwinie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już czekają;-)
      I brzoskwinie są the best!

      Usuń
  2. Gratuluję pierwszych udanych placków :) Z masłem orzechowym i syropem klonowym są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i teraz przekonałam się do syropu na dobre:-)

      Usuń
  3. okej, ale za masło dzisiaj ja podziękujęxp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje! :D Z brzoskwiniami musza być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście muszą być pysze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę, chciałaś przepis na wczorajsze czekoladowe pancakesy :)

    Składniki
    - 1/2 szklanki pszennej mąki razowej
    - 1/2 łyżeczi proszku do pieczenia
    - szczyta sody oczyszczonej
    - szczypta soli
    - łyżka fruktozy
    - łyżeczka cukru waniliowego
    - łyżeczka naturalnego kakao
    - jajo
    - 1/2 szklanki jogurtu
    - łyżka oliwy z oliwek
    - cukier puder do posypania

    Wykonanie

    1. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z solą na sztywną pianę.
    2. Do naczynia z żółtkiem dodajemy fruktozę i cukier waniliowy i porządnie miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i oliwę z oliwek i miksujemy ponownie.
    3. Do zmiksowanych składników dodajemy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki.
    4. Ostrożenie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
    5. Naczynie z przygotowaną mieszanką przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut.
    6. Lekko wyrośniętą całość nakładamy delikatnie na rozgrzaną wcześniej patelnię i smażymy już bez tłuszczu na minimalnym ogniu. Przewracamy przy pomocy łopatki, po tym gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i zaobserwujemy, że pancakesy bezproblemowo odchodzą od patelni.
    7. Układamy warstwowo na talerzyku i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i na pewno niebawem się tu pojawią;)

      Usuń
  7. Muszę jutro kupić make orkiszowa razową, bo ciągle za mną chodzi. Dobra jest?
    O, a Ty masz jeszcze lidlowe maslo... ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem dużo się nie różni od zwykłej pszennej, tyle że wypieki z nią są cięższe i musisz lubic otręby;)

      Usuń
  8. fajne Ci wyszły, chętnie się jednym poczęstuje : >

    OdpowiedzUsuń
  9. smacznie ,gratulację sukcesu , muszą być znakomite ! i te dodatki *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były i te dodatki to wiśenka na torcie;)

      Usuń
  10. Bardzo mi miło kochana :) Cieszę się, że mogłam się przyczynić do Twojego plackowego tryumfu ;D A w ramach podziękowania czekam na zaproszenie na kolejne placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuj się zaproszona dożywotnio! :P

      Usuń
  11. widzisz, w końcu Ci wyszły! teraz czekam na różne wariacje smakowe:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł,już pora użyć mojego masła orzechowego z Lidl na ten świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to masło jest na prawdę świetne;)

      Usuń
  13. moje ukochane masełko <3
    pancakes pychotka! :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.