wtorek, 2 kwietnia 2013

141.


Już po świątecznym obżarstwie (chociaż halo, ono ciągle trwa!), bez słońca za to ze śniegiem godzę się z myślą, że jutro trzeba już iść do szkoły. Ale nie ma tego złego. Pomoże mi to chociaż na chwile oderwać się od problemów, które niezmiennie mają tę samą postac...
Miłego wtorku!

Sernik kokosowo-malinowy i bezcukrowe ciasto marchewkowe.
Raspberry-coconut cheescake and sugar-free carrot cake.
Zjadłam oczywiście więcej...
 
 
Sernik kokosowo-malinowy|przepis autorski|
Składniki na tortownicę o śr. 25 cm
  • 1-1,25 kg zmielonego białego sera (użyłam chudego na wagę i później zblendowanego)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 3 białka
  • 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok.40 tabletek stewii lub 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek dżemu malinowego lub świeżych malin przetartych przez sito
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej! W garnuszku na małym ogniu gotujemy mleko kokosowe przez ok. 30 min, aż lekko zgęstnieje. Studzimy. W dużej misce mieszamy mikserem zmielony twaróg z przestudzonym mlekiem, stewią, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną i wiórkami. Ma nam powstać gęsta, ale jednolita masa. Następnie dodajemy do niej ubite na sztywno białka ze szczyptą soli i mieszamy całość delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu łyżką kładziemy kleksy dżemu bądź syropu. Mieszamy wykałaczką w esy-floresy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165*C i natychmiast podkręcamy do 175*C. Pieczemy przez 50 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Też znajduje w powrocie zarówno pozytywy jak i negatywy, jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Niestety już nie ma. Wszystko w moim brzuchu:>

      Usuń
  3. Mogę kawałek tego marchewkowego? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten sernik , to ciacho - po prostu przepysznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie wspaniałe ciasta! no i dobrze że djadłaś więcej, jak smaczne to trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mozna przepis na marchewkowe ciasto ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis stąd:
      http://ask.fm/Mirana13http://emmagotuje.blogspot.com/2013/03/najzdrowsze-ciasto-marchewkowe-bez.html
      Moje zmiany to:
      otręby pszenne zamiast płatków
      2 banany zamiast 3
      zamiast rodzynek suszone figi
      zamiast oleju mleko sojowe

      Usuń
  7. dałabym się pokroic za oba te ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, zjadłabym bo u mnie takich nie było :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez zawsze zjem wiecej ciasta niż sobie nałożę :D
    Ten sernik musiał byc obłędny!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.