czwartek, 26 lipca 2012
8.
Wczorajsze spotkanie bardzo udane- a świadczą o tym chyba bolące do granic możliwości nogi :P
Dzisiaj klasycznie, ale nie do końca i na reszcie kanapki!
Dziś przymierzam się też do zrobienia musu owocowego w formie lodów od Oli:-)
Zapraszam też na drugiego bloga na przepyszną tartę z kurkami:-)
Miłego dnia!
Bagietka pełnoziarnista z wiejskim twarogiem, pomidorem, tymiankiem i lemon curd. Herbata grejfrutowa.
Whole wheat baguette with cottage curd, tomato, thyme and lemon curd. Grapefruit tea.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lemon curd? Nigdy nie jadłam, ale wszystko, co ma w nazwie "leomon", zyskuje moją sympatię smakową. ;)
OdpowiedzUsuńLemon curd ma konsystencję budyniu, ale jednoczesnie lekko gorzkawy smak.
Usuńlemon curd? pewnie by mi posmakowało...:D
OdpowiedzUsuńJa w zasadzie jem to po raz pierwszy :P
UsuńJa w życiu tego nie jadłam ;P stąd dwa pytania 1) czy było dobre? 2) gdzie dostałaś ten wynalazek ?
Usuń:-)
Usuń1)Było zdecydowanie inne niż się spodziewałam- myslałam, że będzie słodkie, ale było lekko gorzkie, więc dla mnie osobiście już ciekawe. Konsystencją przypomina budyń.
2)Kupiłam w Marks&Spencer, ale mam na to przepis, więc mogę Ci przesłac:-)
muszę zrobić lemon curd, nigdy nie jadłam, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSłużę przepisem, więc jak coś to pisz na maila:-)
UsuńWszystko pyszne! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:^^
Usuńtych kanapeczek to powinno być z 4 sa takie tycie
OdpowiedzUsuńTakie małe nie były i twaróg trochę zapycha:-)
Usuńa pamietasz nasze 6 kanapek na śniadanie?;D
UsuńNiestety pamiętam- i jeszcze zupa mleczna...
UsuńNie wiem jak bym teraz dała z tym radę zwłąszcza, że większosc dań była z mięsem:-)
a i ja tez poprosze przepis;)
OdpowiedzUsuńLemon Curd:
Usuń4 cytryny
3 jajka
1 szkl. cukru
6 łyż. zimnego masła
Cytryny myjemy i wycieramy, Ocieramy skórke, a następnie wyciskamy sok. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem, sokiem, skórką i posiekanym masłem. Umieszczamy miske nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy. W tym czasie intensywnie mieszamy trzepaczką, aż do zgęstnienia. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
pyszne kanapeczki ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam twarożek i dżemik ;D
Tyle, że tu nie ma dżemu:-) xD
Usuńfajne kanapki : D
OdpowiedzUsuńzjadła bym tą z lemon curd.
Przepis podany wyżej:-)
UsuńPoszalałaś z tym lemon curdem! :D Pyszne bagietkowe kanapeczki, pochrupałabym takie :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam napisać Ci o tym przepisie :)
UsuńMoja owsianka w tradycyjnej wersji powstaje z 2 łyżek górskich płatków owsianych, 2 łyżek owsianych otrąb i niecałej szklanki mleka.
Najpierw zagotowałam mleko i po pewnym czasie trudnym do określenia, tak mniej wiecej po upływie 1 - 2 minut dodałam płatki. I gotowałam aż do czasu gdy płatki wchłonęły część mleka a owsianka stała się gęsta. A w międzyczasie dodałam wielgachną łyżeczkę płynnego miodu. Przelałam do miseczki i chlapnęłam gęstym musem z kilku morelek i fruktozy. :)
Tego lemon curd była niecała łyżeczk:-)
UsuńI dziękuję za przepis:^^
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuńale pyszne kanapeczki ! :-) najprostsze śniadanie na świecie, a można stworzyć tyle kombinacji, że to się w głowie nie mieści :-) om nom nom wpadam na śniadanie ! :-D
OdpowiedzUsuńI to jest właśnie w tym najlepsze!
UsuńI oczywiście serdecznie zapraszam:*^^
nie jadłam nigdy lemon curd, cały czas byłam pewna, że to jest mega słodkie i by mi nie posmakowało, ale może jednak trzeba się przełamać:p
OdpowiedzUsuńśniadanko pyszne, ale ja bym jeszcze z kromeczkę dołożyła:D
Ja też byłam przekonana, że to będzie mega słodkie jak miód!
UsuńAle czasami miło jest byc zaskoczonym:-)