czwartek, 26 lipca 2012

8.


Wczorajsze spotkanie bardzo udane- a świadczą o tym chyba bolące do granic możliwości nogi :P
Dzisiaj klasycznie, ale nie do końca i na reszcie kanapki!
Dziś przymierzam się też do zrobienia musu owocowego w formie lodów od Oli:-)
Zapraszam też na drugiego bloga na przepyszną tartę z kurkami:-)
Miłego dnia!

Bagietka pełnoziarnista z wiejskim twarogiem, pomidorem, tymiankiem i lemon curd. Herbata grejfrutowa.
Whole wheat baguette with cottage curd, tomato, thyme and lemon curd. Grapefruit tea.

28 komentarzy:

  1. Lemon curd? Nigdy nie jadłam, ale wszystko, co ma w nazwie "leomon", zyskuje moją sympatię smakową. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemon curd ma konsystencję budyniu, ale jednoczesnie lekko gorzkawy smak.

      Usuń
  2. lemon curd? pewnie by mi posmakowało...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie jem to po raz pierwszy :P

      Usuń
    2. Ja w życiu tego nie jadłam ;P stąd dwa pytania 1) czy było dobre? 2) gdzie dostałaś ten wynalazek ?

      Usuń
    3. :-)
      1)Było zdecydowanie inne niż się spodziewałam- myslałam, że będzie słodkie, ale było lekko gorzkie, więc dla mnie osobiście już ciekawe. Konsystencją przypomina budyń.
      2)Kupiłam w Marks&Spencer, ale mam na to przepis, więc mogę Ci przesłac:-)

      Usuń
  3. muszę zrobić lemon curd, nigdy nie jadłam, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Służę przepisem, więc jak coś to pisz na maila:-)

      Usuń
  4. tych kanapeczek to powinno być z 4 sa takie tycie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie małe nie były i twaróg trochę zapycha:-)

      Usuń
    2. a pamietasz nasze 6 kanapek na śniadanie?;D

      Usuń
    3. Niestety pamiętam- i jeszcze zupa mleczna...
      Nie wiem jak bym teraz dała z tym radę zwłąszcza, że większosc dań była z mięsem:-)

      Usuń
  5. a i ja tez poprosze przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemon Curd:
      4 cytryny
      3 jajka
      1 szkl. cukru
      6 łyż. zimnego masła
      Cytryny myjemy i wycieramy, Ocieramy skórke, a następnie wyciskamy sok. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem, sokiem, skórką i posiekanym masłem. Umieszczamy miske nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy. W tym czasie intensywnie mieszamy trzepaczką, aż do zgęstnienia. Studzimy i wstawiamy do lodówki.

      Usuń
  6. pyszne kanapeczki ;)
    uwielbiam twarożek i dżemik ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne kanapki : D
    zjadła bym tą z lemon curd.

    OdpowiedzUsuń
  8. Poszalałaś z tym lemon curdem! :D Pyszne bagietkowe kanapeczki, pochrupałabym takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam napisać Ci o tym przepisie :)
      Moja owsianka w tradycyjnej wersji powstaje z 2 łyżek górskich płatków owsianych, 2 łyżek owsianych otrąb i niecałej szklanki mleka.
      Najpierw zagotowałam mleko i po pewnym czasie trudnym do określenia, tak mniej wiecej po upływie 1 - 2 minut dodałam płatki. I gotowałam aż do czasu gdy płatki wchłonęły część mleka a owsianka stała się gęsta. A w międzyczasie dodałam wielgachną łyżeczkę płynnego miodu. Przelałam do miseczki i chlapnęłam gęstym musem z kilku morelek i fruktozy. :)

      Usuń
    2. Tego lemon curd była niecała łyżeczk:-)
      I dziękuję za przepis:^^

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  9. ale pyszne kanapeczki ! :-) najprostsze śniadanie na świecie, a można stworzyć tyle kombinacji, że to się w głowie nie mieści :-) om nom nom wpadam na śniadanie ! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest właśnie w tym najlepsze!
      I oczywiście serdecznie zapraszam:*^^

      Usuń
  10. nie jadłam nigdy lemon curd, cały czas byłam pewna, że to jest mega słodkie i by mi nie posmakowało, ale może jednak trzeba się przełamać:p
    śniadanko pyszne, ale ja bym jeszcze z kromeczkę dołożyła:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też byłam przekonana, że to będzie mega słodkie jak miód!
      Ale czasami miło jest byc zaskoczonym:-)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz po sobie ślad.
Wszystkie komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą publikowane.